kako kupiti kriptovalute

Opis:

Ono što su u prošlom stoljeću bile dionice, danas je to kriptovaluta. Svi smo gledali filmove o Wall streetu gdje ogroman broj ljudi kupuje i prodaje dionice, nadajući se određenoj zaradi. Naravno, neki su zaradili, a neki su propali – kao u svakom drugom poslu.

Step 1 : Burze

Od kuda krenuti? Najbolje je krenuti od burze, odnosno od mjesta gdje možete pratiti prodaju i potražnju za kriptovalutama. Istu stvar trebate i kada trgujete dionicama, pa ovo nije ništa čudno. Postoji nekoliko specijaliziranih web stranica na kojima imate sve potrebne podatke, a nama najdraža stranica je Coin Market Cap.

Riječ je o fantastičnoj web stranici na kojoj možete vidjeti praktički sve kriptovalute koje su na tržištu, obujam trgovanja na burzi koji se često mjeri u milijunima dolara dnevno, cijenu pojedinačnog coina (npr. cijena Bitcoina je trenutačno 1348 dolara, a nekada davno je bio svega par dolara), promjenu cijene u zadnja 24 sata, te graf sa cijelom povijesti kretanja cijene dotične valute.

Ako pogledate malo te grafove, bez obzira kakvo znanje o ekonomiji imate, vidjeti ćete da grafovi mnogih valuta rastu. Pogledajte cijene na početku, odnosno u dijelovima kada je cijena bila niska i pogledajte maksimalne cijene. I vidjeti ćete ovo o čemu mi danas govorimo. Mnoge od tih valuta narastu 10, 20 … 100 puta i tu leži potencijalna zarada.

Za razliku od dionica koje rastu i padaju u ovisnosti o poslovanju firme, kriptovalute mnogo češće osciliraju i ovise isključivo o potražnji na tržištu. Danas to može biti mala potražnja, sutra velika. Teško je predvidjeti kretanje kriptovaluti, ali iz dostupnih primjera je vidljivo da mnoge od tih valuta rastu kroz vrijeme.

 wAAACwAAAAAAQABAEACAkQBADs

Postoje naravno i primjeri onih koje su jako rasle u početku i zatim jako pale, pa čak i nestale sa tržišta. Moramo odmah reći da su te neke valute nastale isključivo kao “scam”, odnosno prevara i zato su nestale i tako jako pale.

Ne treba bježati od činjenice da će uvijek biti onih koji će pokušati izvesti Internet prevaru i da su neke kriptovalute napravljene samo da bi se ukrali novci. No, većina kriptovaluti ipak nije prevara, mada im cijena jako oscilira.

No, vratimo se na kupovinu kriptovalute. Našli ste kriptovalutu koju želite kupiti, npr. Waves, vidjeli da je cijena coina oko 60 centi i što sad? Sad kliknite na Waves, pa idemo dalje.


Step 2 : Marketi za kupovinu kriptovaluta

Kliknuli ste na valutu koja vas zanima i dobili ste novi ekran na kojem imate brdo informacija. Ovdje ćete vidjeti grafove kako se cijena kretala, linkove na službene stranice valute, najave, linkove vezane uz vijesti o toj valuti i još mnogo toga. No, dolje pri dnu ekrana gdje vidite grafove ćete vidjeti i tri taba – Charts, Markets, Social.

Nas zanima tab “Markets”. Klikom na taj tab dobivate popis marketa, odnosno web stranica gdje možete trgovati s dotičnom valutom. U popisu ćete vidjeti ime stranice za trgovanje, pair (par koji vam kaže kako možete kupiti valutu – npr. može biti Waves/EUR što znači da coin možete kupiti za eure ili Waves/BTC što znači da Waves mijenjate isključivo za Bitcoinove), opseg trgovanja u zadnja 24 sata (koliko je dolara/eura potrošeno na odabranu valutu na toj web stranici), cijenu pojedinačnog coina itd. Vidjeti ćete da cijene variraju od stranice do stranice, pa nađite onu koja vam je najpovoljnija i koja vam ima najbolji “pair”.

 wAAACwAAAAAAQABAEACAkQBADs

Ono što mi preporučamo je prvo kupovina dijela Bitcoina, a onda s njim trgujte dalje. Zašto dio Bitcoina? Zato jer jedan cijeli Bitcoin košta 1300+ dolara. No, on se dijeli na 8 decimalnih mjesta, pa možete recimo kupiti 0.00002000 Bitcoina i to košta drastično manje od spomenutih 1300+ dolara. Ili tražite web stranice gdje možete kupiti coin za eure ako vam je tako lakše


Step 3 : Kupovina

Jedna od boljih web stranica za trgovanje je bittrex.com. Tu se jednostavno možete registrirati i početi trgovati. Ono što moramo napomenuti je da kod registracije ovakvih servisa morate dati malo više informacija o sebi. Nije dovoljno unijeti email adresu, lozinku i to je to.

Ovakve web stranice žele znati koja stvarna osoba je iza tog emaila pa će vas tražiti dosta osobnih podataka (ime i prezime, adresu, grad, državu, broj mobitela …), te će vas tražiti da skenirate određene dokumente (osobna, putovnica …). Tek nakon što verificirate account, možete početi trgovati. Zašto je to tako? Zato jer se mora znati koja osoba kupuje kriptovalutu na burzi.

Druga stvar je što je razmjena kriptovaluta anonimna i uvijek će biti. Ako vi prijatelju pošaljete 1 Bitcoin, to nitko ne mora znati niti može pratiti vaše transakcije. Ali kada kupujete na burzi kriptovalutu, to se mora znati. I s time se morate pomiriti. Nije to ništa posebno dramatično.

Nakon što ste verificirali account, imate pri vrhu ekrana gumb Markets gdje možete kupovati i prodavati valute, odnosno davati ponude za određene kriptovalute. Tu se nema što previše opisivati.


Step 4 : Gdje držati kriptovalute?

Kada kupite kriptovalutu nju možete ili držati na web stranici gdje ste ju kupili (npr. na accountu na Bittrexu) ili u walletu. Wallet je aplikacija (web aplikacija, mobilna aplikacija …) koja služi za čuvanje podataka o kriptovaluti, iako one nikada nisu “fizički” u vašem walletu nego na blockchain mreži gdje se zapisuju sve transakcije kriptovalutama.

I jedan i drugi način imaju svojih prednosti i mana. Mi volimo držati kriptovalute na stranici gdje smo ih kupili kako bismo brže mogli reagirati ako cijena počne padati ili rasti i sukladno tome prodati ili kupiti određenu valutu. Vi ćete možda htjeti koristiti Waller (GreenBits, Copay, Airbitz, Armory, Bitcoin Core, Electrum …).

Svakako treba malo pročitati o walletima da biste vidjeti kako oni rade i što s njima možete. Treba naravno paziti na privatni i javni ključ koji imate jer ako izgubite privatni ključ više vam nitko ne može vratiti kriptovalutu. Zato budite oprezni s time.

Za kraj – kupovina i prodaja kriptovaluti je relativno jednostavna i izuzetno zabavna, no može se izgubiti (ili zaraditi) novac pa treba biti jako oprezan. Nitko vam ne može reći sa sigurnošću da li će neka kriptovaluta rasti ili padati i u kojem intervalu, pa sve što radite, radite na vlastitu odgovornost.

Prije nego se odlučite na kupovinu valute, pročitajte malo o njoj, pogledajte koja “ideja” stoji iza nje, tko je ekipa koja ju je napravila i kako joj misle podići vrijednost. Što više informacija imate o određenoj valuti lakše ćete ju kupiti. Ili nećete. Isto kao i sa dionicama. Nećete ju kupiti dok ne vidite kako određena firma posluje, kakvi su joj rezultati, što planira u bližoj i daljoj budućnosti …

Upozorenja

  • Napomena: Ovaj tekst nije poziv da kupujete kriptovalute sa svim novcima koje imate. Ovo je tekst koji će vas upoznati sa svijetom kriptovaluti, pokazati vam gdje možete pratiti kriptovalute, gdje i kako ih kupiti. Ako ih kupujete, kupujete ih na vlastitu odgovornost!

Izvori i Citati

Komentari

  • Komentiraj

    Please Logiraj se za objavu komentara


Prethodni Idući

Facebook Google+ Twitter Addthis