Kako ubrzati android mobitel

Opis:

Pametni telefoni (smartphone, mobitel) su sve složeniji, imaju sve jače komponentne i usporedimo li ih s PC računalima prije 15-20 godina, zapravo ćemo shvatiti da imaju bolje procesore, više memorije i prostora za pohranu podataka.

Moj prvi PC bio je 386, koji je imao 16 MB RAM memorije, nekih 1 GB hard diska i grafičku karticu s 512 kB memorije. Ta, 386-ica, teško bi se „nosila“ s bilo kojim današnjim pametnim telefonom.

Računala su se ponekad znala „zamrznuti“, trebalo ih je resetirati, s vremenom su sporije radila. Danas od pametnih telefona očekujemo čuda. Brz i fluidan rad, savršene fotografije, da imaju što više memorije, da baterija traje više od jednog dana. I ne razmišljamo o tome, da su to jako sofisticirani uređaji, koji više nisu samo obični mobiteli za obavljanje poziva i slanje SMS poruka. Nisu niti najmanje!

Na njemu obrađujemo fotografije, primamo i šaljemo email poruke zajedno s privicima, plaćamo svoje račune, kupujemo karte za kino, provjeravamo stanje na cestama, pratimo vremensku prognozu, pratimo ocjene djece u školi i drugo. Wow! Sve to na jednom tako malom uređaju.

 

Mobitel je sve sporiji

S vremenom ćete na svoj omiljeni „smartphone“, totalno neprimjetno, instalirati aplikacije koje zapravo i ne koristite. Instalirali ste ih jer vam je netko rekao da su super, ili ste ih jednostavno vidjeli i željeli isprobati. Isprobate ih jednom, dva puta i to je to, ali većina ih ostavi tj. ne izbriše ih.

Tako se mobitel zapuni, počinje „štekati“ u radu, treba mu više vremena da otvori određene aplikacije. Vi naravno niste sretni, izluđuje vas to i želite popraviti stvar.

Pametni telefoni danas predstavljaju više uređaja u jednom: mobitel, fotoaparat, sat i budilica, MP3 player, USB stick, kalkulator, video player, računalo – na njega zapravo instaliramo aplikacije različitih namjena.

Step 1 : Koristite li aplikacije za optimizaciju?

Na Google Play trgovini, možete pronaći aplikacije koje će optimizirati rad vašeg „smartphonea“. Jednostavno u tražilicu Google Play upišite „optimization app“ i dobiti ćete popis aplikacija za optimizaciju.

Najpoznatija je aplikacija Clean Master Phone Boost. Ova aplikacija poboljšava performanse pametnog telefona, čisti smeće i neželjene datoteke, štiti protiv zlonamjernih aplikacija, trojana i virusa.

Iako aplikacija ima ocjenu korisnika 4,7 te preko 500 milijuna preuzimanja, ja vam je ipak neću preporučiti. Zašto? Smatram kako je ona dobra, radi OK, ali zapravo radi posao kojeg možete raditi i sami ako se uistinu brinete za vaš mobilni uređaj.


Step 2 : Identificirajte glavne potrošače sustava

Prvo što možete napraviti, ali ne i nužno, je da pomoću aplikacije kao što je Trepn Profiler identificirate aplikacije koje najviše troše procesor (CPU), podatke ili najviše troše bateriju.

Aplikacija će čak analizirati potrošnju pojedine jezgre procesora, zauzetost RAM memorije, analizirati mrežni promet (data i WiFi).

Ovo je aplikacija koja će pomoći malo iskusnijim korisnicima da dobiju uvid u potrošnju resursa pametnog telefona. Ukoliko smatrate da ovo nije za vas, slobodno preskočite instaliranje ove aplikacije.

Savjeti

 • 7 savjeta za ubrzanje rada pametnog telefona

  1. Izbrišite aplikacije koje ne koristite

  Uđite u postavke vašem pametnog telefona (Settings) te nakon toga odaberite Aplikacije (Apps). Pregledajte sve aplikacije koje su instalirane. Među njima sigurno ima aplikacija koje gotovo nikad ne koristite, pa nema smisla da budu na „smartphoneu“.

  One ponekad, a da vi ni ne znate, mogu trošiti CPU pametnog telefona i tako koristiti resurse mobitela.

  Dodirnite ime aplikacije koju želite deinstalirati, tada ćete dobiti ekran s „Deinstaliraj“ gumbom. Klikom na njega, aplikacija će biti obrisana.

  Primjer brisanja aplikacije AccuWeather

 • 2. Obrišite memoriju za pohranu podataka (prebacite fotke, video)

  S vremena na vrijeme memoriju za pohranu podataka (fotografije, video, muzika,…) je dobro osloboditi. Naravno, fotografije ćete prebaciti na svoje računalo i sačuvati ih.

  Primjer pregleda “foldera” u kojem se nalaze fotografije na Noa H10 smartphoneu

  Kada fotkate pomoću mobitela, dobar savjet je da odmah nakon fotkanja pobrišete fotografije s kojima niste zadovoljni. Ne učinite li to odmah, siguran sam da će ostati na vašem pametnom telefonu.

  Tako će memoriju zauzeti fotografije koje su mutne, na kojima jedna od osoba žmiri ili ne gleda u kameru te ostale fotke s kojima niste zadovoljni.

  To ćete jednostavno napraviti tako što ćete ući u „Galeriju“, izabrati tj. selektirati fotografije i obrisati ih. Isto vrijedi i za video.

  Ono što dodatno „puni“ memoriju vašeg mobilnog ljubimca su datoteke koje se nalaze u folderu „Downloads“. Siguran sam da tamo imate raznih datoteka kao što su fotografije, PDF dokumenti, zvučne datoteke, ZIP datoteke, možda koji video. Zapravo, sve te datoteke vrlo vjerojatno više ne trebate te ih stoga i obrišite.

  U popisu vaših aplikacija, pronađite i dodirnite “Preuzimanja”. Dobiti ćete popis datoteka koje ste preuzeli s Interneta. Prstom dodirnite i držite jednu od njih dok vam se ne prikaže opcija (koš) za brisanje. Možete selektirati i obrisati više ili sve datoteke od jednom.

 • 3.Obrišite „cache“ memoriju

  Podaci iz predmemorije (cache) obično su korisni jer ih aplikacije koriste kako bi brže učitale sadržaj. Dobro napisane aplikacije zapravo znaju kada je vrijeme za brisanje „cache“ memorije, pa će to napraviti same. No, naravno da ima i onih koje to ne rade, pa se s vremenom taj „folder“ zapuni te vam može zauzeti i po nekoliko GB memorije.

  U tom slučaju, možete ga obrisati. Jednostavno otiđite u postavke (Settings), zatim u „Pohrana i USB“ te izaberite „Podaci iz predmemorije“. Pojavit će vam se upit želite li obrisati „cache“ podatke.

  Brisanje podataka iz predmemorije (cache)

 • 4.Isključite widgete i animacije

  Svi „Widgeti“ koje imate na početnom zaslonu su super, odlični, dobro izgledaju, ali oni također troše resurse vašeg „smartphonea“.

  Naravno, uključeni „widgeti“ neću napraviti nikakvu štetu, ali ako ih imate previše, definitivno će s vremenom usporiti pametni telefon. Ako imate uključene „widgete“ koje ne trebate, isključite ih.

  Isključite nepotrebne “widgete”

  Razne animacije i specijalni efekti koje možda imate uključene preko „launchera“, definitivno izgledaju super. No, i to može usporiti rad pametnog telefona. Kako ih isključiti?

  Uđite u postavke (Settings) te zatim dodirnite “O telefonu”. Nakon toga “sklolajte” ekran do kraja te 7 puta za redom dodirnite “Broj međuverzije” kako biste ušli u “opcije za razvojne programere” gdje imate na raspolaganju dodatne postavke sustava.

  Sada se vratite korak nazad, opet na postavke (Settings) te pronađite i dodirnite “Opcije za razvojne programere”. Pronađite nešto niže dio pod nazivom “Crtež” (Drawing). Pronađite “Brzina animacije prozora” koja je postavljena na vrijednost 1x te isključite animaciju.

  Isto možete napraviti i za “Brzinu animacije prijelaza” te “Razmjer duljine animatora”. Eto, jednostavno!

 • 5.Zatvorite pokrenute aplikacije

  Većina ljudi koristi pametni telefon i aplikacije ni ne razmišljajući da se pokrenuta aplikacija ne gasi kada izađete iz nje. Tako ćete nakon samo 2-3 dana možda imati otvoreno 10, 15 ili više aplikacija koje zapravo rade „u pozadini“.

  Sve one, ili većina njih koristi resurse pametnog telefona (procesor, memoriju, bateriju) pa ih je dobro ponekad i sve zatvoriti.

  Jednostavno malo duže držite “home” tipku i pojaviti će vam se eknan s otvorenim aplikacijama.

  Zatvaranje aplikacija koje rade u pozdaini i troše resurse pametnog telefona

  Aplikacije možete ugasiti jednu po jednu, tako da jednostavno je “povućete” lijevo ili desno, tako da dodirnete “X” u gornjem desnom kutu aplikacije ili da ih zatvorite sve dodirom na ikonu koša za smeće.

 • 6. Ponekad ugasite i resetirajte pametni telefon

  Pametni telefon ponekad ne gasimo po nekoliko dana. Činite li to i s računalom ili laptopom? Mislim da ne, njih ugasimo. Isključujete li svoj pametni TV ili vam radi cijelu noć?

  Uopće ne razmišljamo da je pametni telefon sofisticirani uređaj kojeg ponekad treba ugasiti „da se odmori“. Stoga, slobodno ga ponekad ugasite preko noći.

  Ponovno pokrenite pametni telefon

  S druge strane, samo resetiranje (ponovno pokretanje, restartanje) samog uređaja može poboljšati njegov rad i učiniti ga bržim.

 • 7.Povratak na tvorničke postavke

  Ovo je možda zadnja stvar koju možete sami napraviti kako bi vaš usporeni „smartphone“ učinili bržim. Povratak na tvorničke postavke (Factory reset) zapravo vraća mobitel u stanje u kakvom je bio kada ste ga kupili.

  Da biste pametni telefon vratli na tvorničke postavke, otiđite u Postavke, te pod “Osobno” pronađite i dodirnite “Kopiranje i poništavanje”. Zatim dodirnite “Povrat na tvorničke postavke” te na kraju dodirnite “Poništi telefon”.

  Vraćanje pametnog telefona na tvorničke postavke

  Prije ovakvog poteza, obavezno napravite kopiju svih kontakata, fotografija, video i ostalih bitnih dokumenata koje imate spremljene na njemu. Jednom kada pokrenete „factory reset“ nema više povratka.

Upozorenja

 • Savjeti za korištenje mobitela

  • Ne instalirajte aplikacije koje zaista ne mislite koristiti. Ako ste ih već i instalirali, obrišite ih ukoliko se zaista s njima ne služite.
  • Odmah nakon fotografiranja, pogledajte fotke koje ste snimili te obrišite one s kojima niste zadovoljni.
  • Redovito radite „backup“ vaših fotografija i drugih datoteka te ih obrišite s mobitela.
  • S vremena na vrijeme obrišite „cache“ memoriju.
  • Isključite nepotrebne „widgete“ i animacije.
  • Zatvorite (ugasite) sve aplikacije jer ćete nakon nekoliko dana imati njih desetak pa i više otvorenih.
  • Pametni telefon treba ponekad i iskjučiti ili ga barem resetirati.

  Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže, onda je moja preporuka da svoj pametni telefon odnesete u servis. Naravno, prije nego ga ostavite u servisu, također napravite kopiju svih podataka i datoteka.

  Tu vam možemo pomoći i mi jer imamo lanac vlastitih servisa pod nazivom STS koji osim Noa pametnih telefona, može napraviti ovlašteni servis bilo koje marke smartphonea.

Izvori i Citati

Komentari

 • Komentiraj

  Please Logiraj se za objavu komentara


Prethodni Idući

Facebook Google+ Twitter Addthis